Sluiten
Offerte aanvragen Prijsindicatie aanvragen

Wat is het verschil tussen een kapschuur en zadeldak?

Wat zijn de verschillen tussen een kapschuur en zadeldak? Die vraag horen wij vaker. Wij leggen je graag uit wat de verschillen tussen deze typen buitenverblijven zijn.

Geschreven door Frank Roijakkers

Het verschil tussen een kapschuur en zadeldak

Zowel zadeldaken als kapschuren zijn erg populair. Deze overkappingen geven een fijne sfeer in de tuin, dat komt met name door de karakteristieke details in het buitenverblijf. Ze hebben een soortgelijke opbouw, maar wat maakt dan het verschil tussen een kapschuur en een zadeldak?

We begrijpen maar al te goed dat het verschil tussen een kapschuur en zadeldak verwarrend kan zijn. Als je overweegt om een buitenverblijf aan te schaffen wil je natuurlijk wel weten naar wat voor model je op zoek bent. Wij helpen je graag verder met oriënteren.

Het grootste verschil zit in de vorm van het dak. Dat is goed op de onderstaande afbeeldingen te zien. Op de afbeelding links is te zien dat het dak een driehoekige vorm heeft, ook wel het zadeldak. De foto aan de rechterkant heeft ook een driehoekige vorm, maar hierbij loopt een zijde van het dak verder uit naar onder. Dat kenmerkt een kapschuur. Hieronder kun je de mogelijkheden van een zadeldak of kapschuur bekijken.

zadeldak3 1 rotated e1646928060232
MK Outdoor Leersum 035web

Waarom kiezen voor een kapschuur?

Je kunt het hele jaar door royaal genieten in een kapschuur. Met name een kapschuur zorgt voor een landelijke sfeer in jouw tuin. In een kapschuur zit je erg beschut, dus je ervaart minimale last van weersomstandigheden. Dat komt door de afgesloten zijden, het is gebruikelijk dat de achterzijde en de zijkanten zijn afgesloten. Dit kan met verschillende materialen, denk maar aan hout, glas of met glazen schuifwanden. De voorzijde van de schuur kan open of gedeeltelijk open zijn. Dat maakt een kapschuur niet alleen fijn om te loungen, maar je kunt er ook je spullen goed opbergen.

Voordelen van een kapschuur
  • Ruimtelijke opbouw door de hoge nok
  • Beschutte ruimte door afgesloten wanden
  • Robuust in opbouw

Persoonlijk advies nodig?

Plan gerust een vrijblijvende afspraak in. Samen kijken we naar een passende buitenverblijf. Helemaal afgestemd op jouw wensen. Om jarenlang van te genieten met familie, te ontspannen met vrienden of als oase van rust. Maar altijd: om te leven.

Waarom kiezen voor een zadeldak?

Zadeldaken zijn een van de populairste overkapping soorten in Nederland. Het voordeel aan een zadeldak is dat het helemaal te personaliseren is. Bij dit type overkapping zijn er geen vaste zijwanden, deze kun je helemaal naar jouw smaak indelen. Ga je voor glazen wanden, hout of toch glazen schuifwanden? Daarnaast kun je er ook voor kiezen om er een zolder of vide in te laten bouwen. Zo kun je jouw ruimte optimaal benutten. Net als met een kapschuur ben je met deze overkapping niet gebonden aan seizoenen, je kunt het hele jaar door genieten in dit type buitenpaleis!

Voordelen van een zadeldak
  • Veel mogelijkheden om te personaliseren
  • Vlotte afvoering van regenwater
  • Een zolder of vide mogelijk

Authentieke details

Je kunt je buitenverblijf éxtra authentiek maken met verschillende houtverbindingen. Deze verbindingen dragen veel bij aan het karakter van jouw overkapping.

  1. Pen-en-gatverbinding

Bij een pen-en-gatverbinding zorgen we ervoor dat er bij de ene balk een verdiept stuk zit en er bij de andere balk een stukje uitsteekt. Het uitstekende stuk haken we vast in het verdiepte stuk. De pen-en-gatverbinding wordt bevestigd door het gebruik van toognagels. Deze worden door de verbinding geslagen. Dit zorgt voor een mooi authentiek detail.

  • Zwaluwstaartverbinding

Bij een zwaluwstaartverbinding is een constructie met een zwaluwstaart-achtige vorm. Dit is een erg sterke verbinding die als een soort van puzzel in elkaar valt. Hierdoor ontstaat er een strakke afwerking. De zwaluwstaartverbinding is onder te verdelen in verschillende soorten. Hierbij is de schuifzwaluwstaartverbinding bij ons het meest gebruikelijk.

  • Liplas verbinding

Bij deze verbinding worden balken als het ware op elkaar gestapeld. Bij beiden balken worden er op de uiteindes horizontaal een hoek uitgezaagd. Deze balken leunen vervolgens op elkaar. Deze worden vastgezet of komen vast te staan door het gewicht van andere balken. Ook deze verbinding zorgt voor een erg strakke afwerking.

  • Haaklas verbinding

Bij de haaklas verbinding worden beiden balken afgezaagd in een schuine hoek. Deze worden vervolgens op elkaar geplaatst. Net als bij de lipas verbinding worden deze bevestigd of stevig tegen elkaar gedrukt door het gewicht van andere balken. Bij deze verbinding blijft de schuine naad altijd zichtbaar.

Kapschuur of zadeldak

Voor welk type overkapping je ook gaat; wij helpen je graag bij het realiseren van een buitenverblijf. Dat begint altijd bij een kennismaking, zodat we jouw wensen en tuin kunnen bespreken. Je kunt deze afspraak makkelijk online plannen, op een tijdstip dat voor jou uitkomt.

Onze grootmeesters gaan graag aan de slag met jouw buitenpaleis. Ben je benieuwd naar onze projecten? Bekijk ze hieronder!

Werken bij Royaal Buiten

Lijkt jou het leuk om bij een dynamisch en groeiend bedrijf te komen werken?
Bekijk dan snel onze vacatures!