Sluiten
Offerte aanvragen Prijsindicatie aanvragen

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Lange levensduur!

Geschreven door Frank Roijakkers

Thermisch gemodificeerd hout; je heb er vast al eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Welke houtsoorten worden gemodificeerd en voor welke toepassingen kan je het gebruiken? We leggen het uitgebreid uit in dit artikel.

Thermisch gemodificeerd hout

Met een thermische warmtebehandeling wordt het hout tot 200 graden met stoom verwarmd in zuurstofarme ruimtes. Hier komen geen chemische middelen aan te pas waardoor het een milieuvriendelijk proces is. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout.

1232 1232 4
royaal 1

Persoonlijk advies nodig?

Plan gerust een vrijblijvende afspraak in. Samen kijken we naar een passende buitenverblijf. Helemaal afgestemd op jouw wensen. Om jarenlang van te genieten met familie, te ontspannen met vrienden of als oase van rust. Maar altijd: om te leven.

Wat zijn de eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout?

De belangrijkste eigenschap is het verlengen van de levensduur. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij zachthout met duurzaamheidsklasse 4. Door dit hout te modificeren krijgt het duurzaamheidsklasse 2 (soms zelfs 1). Het hout krijgt hiermee bijna eenzelfde levensduur als hardhout maar is een stuk goedkoper. Lees hier meer info over de duurzaamheidsklassen.

Door de behandeling krijgt het hout een lagere vochtopname waardoor het een stabiele kwaliteit krijgt en uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Minder vocht zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en houtrot en minder aantrekkelijk is voor insecten. Het hout wordt ook lichter van gewicht en is hierdoor makkelijk te verwerken. Tevens wordt de werking van het hout minimaal door de modificatie, er is nauwelijks uitzetting en krimp.

De kleur wordt door de warmtebehandeling donkerder maar het hout vergrijst ook gewoon op een natuurlijke manier. De sterkte en de buigkracht van het hout wordt door de warmtebehandeling verminderd waardoor het niet geschikt is als constructiehout.

Welke houtsoorten kan je thermisch modificeren?

Je kunt vele houtsoorten thermisch modificeren. Grenen, Ayous, Accoya, Essen, Populieren en Fraké. Het hout kan in diverse profielen geschaafd worden waaronder het Triple-blokprofiel en Dubbele rhombus.

Welke toepassingen zijn geschikt voor thermohout?

Thermohout wordt voornamelijk gebruikt bij gevelbekleding. Door het lichte gewicht en de aantrekkelijke prijs is het zeer populair bij schuttingen en wanden.

Alles begint bij houtsoort! Lees hier meer over andere houtsoorten.